wtorek, 28 kwietnia 2015

Sernik cytrynowy z mascarpone i lemon curd.

Hejjj

Kochani tym razem kolejne ciasto. Aksamitny sernik cytrynowy, a do tego krem cytrynowy, czyli lemon curd. Sernik piecze się w parze wodnej dzięki czemu jest jeszcze bardziej puszysty i pyszny.

Sernik:

składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kg masy sernikowej (zmielony twaróg)
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • szklanka cukru białego
  • 4 jajka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • paczka ciastek zbożowych (ok. 225 g) - ja użyłam Digestive
  • 1/2 kostki masła
dodatkowo:

przygotowanie:

Masło roztopić na małym ogniu. Ciastka rozgnieść lub zblenderować. Wymieszać z masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód wysypać masę z ciastek i masła i dokładnie rozprowadzić. Włożyć do lodówki na min. 40 min. 

Piekarnik nagrzać do 170* C. Na dolną półkę piekarnika położyć blaszkę i wypełnić ją do połowy wodą (może być gorąca, ale również zimna). Do miski włożyć ser, mascarpone i skórkę z cytryn. Miksować 2-3 min. Dodać cukier i miksować do momentu, aż masa będzie idealnie gładka. Kolejno wbijać po jednym jajku miksując w między czasie. Na koniec dodać wanilię.
Masę przelać do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem i piec około 70 minut. Ja na ostatnie 15 min podwyższyłam temperaturę na 185*C. 

Sernik po upieczeniu odstawić na przynajmniej godzinę, aby ostygł i odpoczął. 
Pokroić i posmarować kremem cytrynowym. 



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz