poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Krem cytrynowy, czyli lemon curd.

Lemon curd to pyszny i aksamitny krem cytrynowy. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Można go przechowywać kilka dni po zrobieniu w lodówce.  Nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, czy lodów.

składniki:
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

wykonanie:

W metalowej misce roztrzepać jajko, żółtko i cukier (najlepiej trzepaczką), aż składniki się połączą. Podgrzewać nad parą wodną (miska nie może dotykać wody!), ciągle mieszając. Następnie dodać sok z cytryny i masło. Mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Krem powinien mieć gładką konsystencję.



Smacznego!

Pozdrawiam, Nat :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz