Uwielbiam sałatki. Jem je bardzo często. Na kolację, przekąskę lub na obiad. W tym poście pokażę Wam sałatkę w dwóch wersjach.
Składniki:
- sałata lodowa
- mozzarella x2
- ogórek świeży
- dwie pomarańcze
- opakowanie kiełków (słonecznika, rzodkiewki- takie jakie lubicie)
- garść pestek słonecznika i pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- garść pomidorków koktajlowych
- łodyga selera naciowego
Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Mozzarellę pokroić. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wszytakieo wymieszać w jednej misce; dodać pokrojonego ogórka.
W oddzielnej miseczce wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, miód i musztardę.
Pestki uprażyć na patelni na małym ogniu.
Sałatkè rozdzielić na dwa talerze. Na jeden pokroić w ćwiartki pomidory, a na drugi selera naciowego - wcześniej pokrojonego na kawałki. Na wierzch nałożyć kiełki, posypać pestki i polać sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz