poniedziałek, 30 marca 2015

Pieczone udka z kurczaka.

Cześć.
Tym razem przepis na pyszne udka kurczaka. Z chrupiącą miodową skorupką. Każdy się w nich zakocha. Bardzo łatwo się je przygotowuje.

Składniki:

*w zależności od tego dla ilu osób przygotowujemy obiad- ja użyłam 4 udek z kurczaka

  • 4 udka z kurczaka*
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu i musztardy
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra; zioła - bazylia, oregano, tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • ząbek czosnku
  • trochę wody do pokropienia kurczaka podczas pieczenia
Przygotowanie:

Udka umyć, osuszyć. Pokropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami i ziołami oraz przyprawą do kurczaka. Dodać posiekany czosnek. Odstawić na 25 min, aby dobrze się zamarynowały. W międzyczasie wymieszać miód, ketchup i musztardę. Piekarnik nagrzać do 180* C. Blachę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Udka przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika. Piec ok 1h; w zależności od wielkości udek. 15 min przed końcem posmarować masą miodową. Co jakiś czas mięso podlewać wodą. 

Można podawać z pieczonymi ziemniakami. 






SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz