Tym razem przepis na pyszne udka kurczaka. Z chrupiącą miodową skorupką. Każdy się w nich zakocha. Bardzo łatwo się je przygotowuje.
Składniki:
*w zależności od tego dla ilu osób przygotowujemy obiad- ja użyłam 4 udek z kurczaka
- 4 udka z kurczaka*
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ketchupu i musztardy
- sól, pieprz
- papryka słodka, ostra; zioła - bazylia, oregano, tymianek
- przyprawa do kurczaka
- ząbek czosnku
- trochę wody do pokropienia kurczaka podczas pieczenia
Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć. Pokropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami i ziołami oraz przyprawą do kurczaka. Dodać posiekany czosnek. Odstawić na 25 min, aby dobrze się zamarynowały. W międzyczasie wymieszać miód, ketchup i musztardę. Piekarnik nagrzać do 180* C. Blachę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Udka przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika. Piec ok 1h; w zależności od wielkości udek. 15 min przed końcem posmarować masą miodową. Co jakiś czas mięso podlewać wodą.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz