niedziela, 21 września 2014

Tort bezowy z białą czekoladą i malinami... Mniam!

Heyy :)

Dziś podam Wam przepis na pyszny tort bezowy.
Z tego przepisu wyjdą dwa blaty, które potem przełożyłam kremem i owocami.

Składniki:

Beza:


  • 8 białek
  • 2 i  1/3 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem:

  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 50 g białej czekolady
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 200 g malin (najlepiej świeżych)
  • mieta do dekoracji
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do temperatury 120*C z termoobiegiem. Do białek dodaję sól i ubijam na sztywno. Po chwili zaczynam dodawać stopniowo (po 2 łyżki) cukier. Gdy dodam cały cukier wsypuje mąkę i wlewam sok z cytryny; szybko mieszam i wyłączam mikser. Z gotowej masy formuję dwie bezy, każda o średnicy ok 22cm. Bezy suszę 2-3 godziny.

Krem:

Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję startą połowę czekolady i wanilię. Mieszam. Wykładam na pierwszą bezę, posypuję malinami. Przykrywam drugą bezą. Posypuję resztą czekolady i dekoruję miętą.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale pyszne : **
    Mam nadzieje, że przyniesiesz nam troche do szkoły : P

    OdpowiedzUsuń