W tym poście podam przepis na tajski makaron z mlekiem kokosowym i kurczakiem.
- 3-4 osoby
- wykonanie- 45min
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 1 małe chili
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 1/2 cytryny lub limonki (ja użyłam limonki)
- 200 g makaronu sojowego
- szczypta soli i pieprzu, pieprzu cayenne oraz przyprawy garam masala
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Kroimy w kostkę wrzucamy do miski i zasypujemy przyprawami. Marynujemy go ok. 15 min. W "między czasie" Obieramy i ścieramy na tarce (na grubych oczkach) marchewkę i cukinię. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy kurczaka do momentu, gdy się zarumieni. Dodajemy starte warzywa oraz drobno posiekane chili i imbir. Smażymy ok. 5-10 min. Dolewamy mleko kokosowe, sok i skórkę z cytryny lub limonki. Dusimy ok. 20 min. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę. Łączymy z wcześniej przygotowanym (wg instrukcji na opakowaniu) makaronem.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów, które będę tu zamieszczała :)
Zapraszam do komentowania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz