Wiem, że strasznie dawno mnie nie było. Ale w tym czasie dużo gotowałam i w najbliższym czasie będę Was zasypywać przepisami. Tym razem mocno czekoladowe brownie. Wychodzi aksamitne, czekoladowe, słodkie. Każdy się w nim zakocha po pierwszym kęsie. Idealnie pasuje na ciepło do lodów waniliowych; a przynajmniej ja tak lubię to ciasto podawać.
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady, (min. 60% kakao)
- 225 g masła
- 3 jajka
- 1 łyż. aromatu waniliowe
- 200 g białego cukrugo
- 140 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 160* C. Formę: może być tortownica lub blaszka prostokątna; wyłożyć papierem do pieczenia.
100 g czekolady posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Włożyć do lodówki. Resztę czekolady rozpuścić z masłem. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać masę czekoladową. Dodać przesianą mąkę i sól. Wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Dodać startą wcześniej czekoladę. Wymieszać i przełożyć do formy. Piec ok. 20 min.
Można jeść na ciepło lub poczekać, aż ostygnie.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz