wtorek, 28 października 2014

Ciasto śliwkowe z kruszonką :)

Hejcia :)

Tym razem podam Wam przepis na placek ze śliwkami... Wyszedł bardzo dobry, a kruszonka słodka i bardzo maślana...

*ok. 1,5 h (razem z pieczeniem)

Składniki:

Ciasto:


  •  520 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru kryształ
  • 4 jajka
  • 180-200 ml masła roztopionego (zimnego)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
Kruszonka:
  • ok. 100 g masła
  • ok. 50 g mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru białego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i cukry oraz cynamon i dokładnie (najlepiej rękami) ugniatamy tak, aby powstało rozsypujące się ciasto, czyli kruszonka. Gotową przekładamy do naczynia i wkładamy do lodówki.

Ciasto: 

W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie trzeba używać miksera). 

Śliwki wypestkuj i pokrój na ósemki lub w dowolny wybrany przez siebie sposób.


Blachę o wymiarach mniej więcej 40×20 wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wyrównaj powierzchnię, ułóż wypestkowane owoce i posyp przygotowana kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka ; ja piekłam na termoobiegu 70 minut.



Tak wyglądało moje ciasto przed posypaniem kruszonką i upieczeniem



A to pyszne i gotowe :)

Proszę komentujcie, to mnie inspiruje do dalszych postów.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz